Korparna på Kallskärslid. Akt 356. Blåmusselrajtantajtan.

image369

"Pinass med flygande holländare" samt Oslofärjan utanför Vingaskär.
Foto: Gunin  2007-08-31 

Akt 356
                                                2007-09-01 

Blåmusselrajtantajtan.
 

- Gunin, jag såg Kajak och Sugus komma.
- Från Köpenhamn, Lugin? Hur?
- Med en flygande holländare och hans pinass.
- Den köper jag inte. Jag genomskådar den övre bilden. Det är vindflöjel-
fartyget från Sjöfartsmuseets signalmast i Torekov. Jag kan vår Akt nr 137
från den 14/9 2006. En flygande holländare med båt hade vi i Akt 107, den
29/6 2006.
- Ok, de kom med färjan Köpenhamn-Oslo. Lämnade utanför Vingaskär. Du
kan kolla in Akt 340, den 26/7 2007. Lite mer rörelse nu, således. Sugus såg
glad ut, medan Kajak var sluten som en mussla.
- En klar signal. Han förväntar sig fest i kväll, med oss, och Sugus tidigare så
ofta, i våra Akter, omtalade musselsoppa.
- I väntan på denna tilltalande inbjudan kan vi kanske bjuda folket på receptet.
- Du menar, förstår jag, att vi tillrättalägger det för folkets spis.
- Säkrast så.
- Säkrast då, att börja med viktiga säkerhetsdetaljer.
- Musslorna, färska sådana, skrubbas eller skrapas väl rena under rinnande vat-
ten.
- Alla musslor som är trasiga, öppna eller öppnar sig när man knackar på, skall
utgå. De öppna kastas således, om de inte stänger sig vid påknackningen.
- Låt oss redan nu säga, att musslor, som inte öppnar sig under den kommande
kokningen, också skall kastas. Utgår. Kajak hade legat risigt till, som mussla.
- Fräs i en gryta hackad schalottenlök, vitlök, ingefära och chili. Allt gärna fin-
hackat i oliv- eller rapsolja, ev. majsolja, tillsammans med currypasta.
- Lägg nu ner i fräset musslorna och limeblad samt häll på vin. Vitt och brett.
- Innehållet skall nu koka under lock i 4½ minut.
- Tillsätt kokosmjölk och hackad koriander.
- Koka upp och smaka av med salt. Var dock försiktig med saltet. Tänk på
blodtrycket.
- Sleva upp musslorna på stora djupa tallrikar, gärna vita med guldkant.
- Mixa såsen och häll den över musslorna. Genom stora tallrikar undviker ni
lätt att spilla på den fina linneduken.
- Du, vi har inte sagt någonting om temperatur och mängder.
- Ge dig nu, det får bli efter tillgång och smaklökar. Här kommer Pax med en
förmodad inbjudan.
- Jag hinner mängder i följd enligt ovan för 4 lagom små portioner: 2 kg, 4 st,
2 st, 1 msk, ½ st, 1 msk, 1 tsk, 2 st, 2 dl, 4 dl, 2 msk, 2 nypor max. Övrigt till-
tugg och dryckjom får ni hitta på själv. Bageri och systembolag finns i Båstad.
Temperatur och hetta infinner sig. Vi lovar. 

Vi har placerat vår blogg i
<ahref=
http://bloggkartan.se/registrera/24919/torekov/

>Torekov</a> på bloggkartan.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback