Korparna på Kallskärslid. Akt 734. Hemligheten med mustighet i Torekov.
Akt 734 2010-11-18
Hemligheten med mustig höstgryta i Torekov
- Sugus, senast vi upplevde djupa höstkänslor var i Akt 698.
- Förvisso Marun. Då tröstade vi varandra med krax om mat.
- Ja, vi ville återkomstgarantera intressanta recept. En fortsättning på
receptet på musselsoppa i Akt 356, ”Torkesill” i Akt 678 och ”Eblagröd”
i Akt 698, Akten om höstprodukter som rönnbär, björnbär, svamp och
äpple. Med ännu djupare höstkänslor, vad inspirerar oss då?
- En mustig höstgryta. Det kan gälla älg, vildsvin, hjort eller rådjur.
- Vad innebär mustig köttgryta, oavsett valet av vällustig köttvara?
- Vi testar med synonymer i positiv mening. Avstår de uppenbart negativa,
de som syftar mot blekhet, matthet, meningslöshet eller intetsägande.
- Ok, vi börjar med kraftig och märgfull.
- Det må vi tillfredsställa med valet av vildhet hos köttet, kanske en väl vald
blandning. Tveksamt att blanda in oxkött eller lammbitar. Komplettera krydorna
nedan med chiliflakes, koriander eller stjärnanis.
- Kryddad och kryddrik?
- Kan lyftas med mycket. Utöver salt, peppar och timjan kan vi dra till med bacon
eller lite sidfläsk. Måhända basilika, rosmarin eller franska örter.
- Nödvändiga smaker fås från gul lök, krossade enbär och lagerblad. En skvätt fin
konjak är inte fy skam. Spetsa med citron.
- Vi får inte glömma smaksättare via saftigheten.
- Du syftar på kokvätskan, som med fördel görs med rött vin, öl eller porter.
- Inte att förglömma tillsatser som oljan från bryningen av köttet, soja och oxbuljong.
- Vi kan utöka med balsamvinäger, råsocker, dijonsenap och kryddpepparkorn
- Färgrik och målande?
- Utöver kryddor från ovan finns många alternativ. Paprika, som ger såväl röda som
gröna och gula inslag. Testa med oliver i olika färger.
- Morötter, palsternacka och rotselleri kan bidraga. Morötter finns numera i många
spännande färger. Utöver vanliga rödaktiga finns svarta, blåa, lila och gula. Svartrötter.
- Närande och nyttig?
- Färgsättarna från ovan är ofta rena nyttobomberna. Vitaminhalten kan lyftas med
tillsats av svarta vinbär via gelé eller saft. En aning tomatpuré och hackad persilja.
- Inte att förglömma den stora hälsobringaren vitlök.
- Uttrycksfull?
- Vi tillsätter svamp av olika sorter. Kan ge uttryck för nyttighet eller risk för
svampförgiftning. Smyg in lite ädelost och torkade aprikoser.
- Grov eller grovkornig?
- Kan bli grovkorning om vi misslyckas med redningen.
- Kanske blir gästerna grova om de inte tål våra tillsatser som innehåller alkohol.
- Den kokar bort om vi inte tillsätter konjaken i ett strategiskt tidsläge.
- Rafflande och drastisk?
- Använd tryckkokare med trasig säkerhetsventil.
- Bättre med mustigt vin till måltiden, för grytan skall koka med måttlig värme och
under lång koktid.
- Fyllighet?
- Det mesta av det bästa enligt ovan.
- Kan utökas med jordärtskocka, kålrot, persiljerot, sötpotatiscocktailtomater, smålökar, purjolök,
äppelbitar, vita eller svarta bönor alternativt sockerärter. Kanske lite crème fraiche eller grädde.
- Vi siktar in oss på en av höststormarnas tångävjor och testar mustigheten där.
- Kansk hittar vi lite vilt utmed vägarna. Folk kör ju som dårar.
Vi har placerat vår blogg i <a
och 118href=http://bloggkartan.se/registrera/24919/torekov/
>Torekov</a> på bloggkartan.se