Korparna på Kallskärslid. Akt 734. Hemligheten med mustighet i Torekov.

 

Akt 734                                                                2010-11-18

 

                                                                                                                                    

Hemligheten med mustig höstgryta i Torekov

 

- Sugus, senast vi upplevde djupa höstkänslor var i Akt 698.

- Förvisso Marun. Då tröstade vi varandra med krax om mat.

- Ja, vi ville återkomstgarantera intressanta recept. En fortsättning på

receptet på musselsoppa i Akt 356, ”Torkesill” i Akt 678 och ”Eblagröd”

i Akt 698, Akten om höstprodukter som rönnbär, björnbär, svamp och

äpple. Med ännu djupare höstkänslor, vad inspirerar oss då?

 

 

  

- En mustig höstgryta. Det kan gälla älg, vildsvin, hjort eller rådjur.

- Vad innebär mustig köttgryta, oavsett valet av vällustig köttvara?

- Vi testar med synonymer i positiv mening. Avstår de uppenbart negativa,

de som syftar mot blekhet, matthet, meningslöshet eller intetsägande.

  

- Ok, vi börjar med kraftig och märgfull.

- Det må vi tillfredsställa med valet av vildhet hos köttet, kanske en väl vald

blandning. Tveksamt att blanda in oxkött eller lammbitar. Komplettera krydorna

nedan med chiliflakes, koriander eller stjärnanis. 

 

- Kryddad och kryddrik?

- Kan lyftas med mycket. Utöver salt, peppar och timjan kan vi dra till med bacon

eller lite sidfläsk. Måhända basilika, rosmarin eller franska örter.

- Nödvändiga smaker fås från gul lök, krossade enbär och lagerblad. En skvätt fin

konjak är inte fy skam. Spetsa med citron.

- Vi får inte glömma smaksättare via saftigheten.

- Du syftar på kokvätskan, som med fördel görs med rött vin, öl eller porter.

- Inte att förglömma tillsatser som oljan från bryningen av köttet, soja och oxbuljong.

- Vi kan utöka med balsamvinäger, råsocker, dijonsenap och kryddpepparkorn

 



 

- Färgrik och målande?

- Utöver kryddor från ovan finns många alternativ. Paprika, som ger såväl röda som

gröna och gula inslag. Testa med oliver i olika färger.

- Morötter, palsternacka och rotselleri kan bidraga. Morötter finns numera i många

spännande färger. Utöver vanliga rödaktiga finns svarta, blåa, lila och gula. Svartrötter.

 

 

- Närande och nyttig?

- Färgsättarna från ovan är ofta rena nyttobomberna. Vitaminhalten kan lyftas med

tillsats av svarta vinbär via gelé eller saft. En aning tomatpuré och hackad persilja.

- Inte att förglömma den stora hälsobringaren vitlök.

 

 

- Uttrycksfull?

- Vi tillsätter svamp av olika sorter. Kan ge uttryck för nyttighet eller risk för

svampförgiftning. Smyg in lite ädelost och torkade aprikoser.

 

 

- Grov eller grovkornig?

- Kan bli grovkorning om vi misslyckas med redningen.

- Kanske blir gästerna grova om de inte tål våra tillsatser som innehåller alkohol.

- Den kokar bort om vi inte tillsätter konjaken i ett strategiskt tidsläge.

 

 

- Rafflande och drastisk?

- Använd tryckkokare med trasig säkerhetsventil.

- Bättre med mustigt vin till måltiden, för grytan skall koka med måttlig värme och

under lång koktid.

 

 

- Fyllighet?

- Det mesta av det bästa enligt ovan.

- Kan utökas med jordärtskocka, kålrot, persiljerot, sötpotatiscocktailtomater, smålökar, purjolök,
äppelbitar, vita eller svarta bönor alternativt sockerärter. Kanske lite crème fraiche eller grädde.

  

- Vi siktar in oss på en av höststormarnas tångävjor och testar mustigheten där.

- Kansk hittar vi lite vilt utmed vägarna. Folk kör ju som dårar.


 

 

  

Vi har placerat vår blogg i <a

och 118href=http://bloggkartan.se/registrera/24919/torekov/

>Torekov</a> på bloggkartan.se


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback