Korparna på Kallskärslid. Akt 678. Sillabråk i Torekov.
Akt 678 2010-06-25
Sillabråk i Torekov
- Lugin vad tänker du på när du ser den här bilden?
- Gunin, gäller det någon form av upprepandets filosofi? Är du tillbaka i Akt 675, om
måsungarnas bekymmer, kan jag bidraga med andra av dina bilder:
- Fel om motiv, rätt om upprepandet. Men det gäller midsommar. Upprepandets meny.
Som jag framsade i senaste Akten, nr. 677, gäller det potatis, sill, nubbe och jordgubbar
med grädde eller glas. I dag är sillen huvudingrediensen. Första bilden ovan visar kön
till sillamånglaren. Här har du honom vid saluståndet vid hamnen i Torekov:
- Vad består utbudet av?
- Det är den sillinläggning som förekommer världen över, och som får namn efter var
inläggningen görs. Här är det ”Torke´sill”. I andra metropoler blir det ”Boarpssill” eller
”Brantevikssill”.
- Den inläggningen känner jag till. Moster Ella brukar tillredan den enligt följande recept:
1. Flå 20 färska och fileade sillar.
2. Låt dom ligga, svalt under en natt, i en uppkokt och avsvalnad lag bestående av
1½ dl 24%-ig ättika, 7 dl vatten och ¾ dl salt.
- Måste det vara under natten?
- Skärp dig.
3. Nästa dag fixar du fram en lagom stor glasburk.
4. Låt filéerna rinna av och varva dom i burken med mycket hackad dill (minst 2 knippen),
två stora hackade rödlökar och två dito gula, 40 grovkrossade vitpepparkorn och dito
40 kryddpepparkorn, 1 msk citronpeppar, 1 tsk salt, 5 dl socker och 2 lagerblad.
5. Häll 1 dl av ättiksspriten över blandningen i burken.
6. Låt burken stå svalt under minst ett dygn för att smaken skall mogna till.
- Och det blir smakfullt? Rent utav kanske en upplevelse med renat?
- Beakta den provsmakande kråkan . . .
. . . han blev så till sig att han försökte sno åt sig hela utbudet, trots den rådande kön.
- Hur avlöpte det?
- Butiksinnehavaren och hans butiksdetektiv lyckades reda upp situationen.
- Och nu?
- Midsommarfirande.
Vi har placerat vår blogg i <a
och 118href=http://bloggkartan.se/registrera/24919/torekov/
>Torekov</a> på bloggkartan.se